• Woensdag kwamen twee grotere bedrijven met een notering aan de Amsterdamse beurs met de jaarcijfers naar buiten.
  • JDE Peet’s, het moederbedrijf van onder meer Douwe Egberts, verhoogde de prijzen van koffie en thee afgelopen jaar met ruim 6 procent.
  • Informatieconcern Wolters Kluwer zag de omzet in 2023 stijgen, mede door overnames van leveranciers van AI-technologie.
  • Lees ook: Beursrally: is dit nog een moment om mee te doen, als je niet was ingestapt?

Twee grotere bedrijven met een beursnotering in Amsterdam presenteerden woensdag de resultaten over 2023.

Bij informatieconcern Wolters Kluwer steeg de omzet, mede door overnames van bedrijven die AI-technologie leveren. De nettowinst daalde over 2023 echter met 2 procent.

JDE Peet’s, het moederconcern van onder meer Douwe Egberts, schroefde de prijzen van koffie en thee afgelopen jaar op en wist daardoor een lichte omzetstijging te boeken. De onderliggende winst zakte echter fors, mede door een afboeking in Rusland.

Woensdag noteerde het aandeel JDE Peet’s op de Amsterdamse beurs 5 procent lager. Het aandeel Wolters Kluwer zakte met een dikke 1 procent.

Wolters Kluwer: hogere omzet door investeringen in AI, maar lagere winst

Informatie- en technologiebedrijf Wolters Kluwer heeft de omzet vorig jaar met 5 procent zien stijgen, vooral dankzij investeringen in kunstmatige intelligentie (AI).

Gecorrigeerd voor onder andere wisselkoerseffecten en overnames van bedrijven groeide het bedrijf met 6 procent, ondanks "macro-economische en geopolitieke tegenwind". De nettowinst daalde over 2023 echter met 2 procent tot 1 miljard euro bij Wolters Kluwer.

Voor dit jaar verwacht de topvrouw Nancy McKinstry een verdere groei, vergelijkbaar met 2023. De winst zal vooral komen van de divisies die zich bezighouden met gezondheidszorg en juridische dienstverlening.

Op dit moment komt ongeveer de helft van alle digitale inkomsten van Wolters Kluwer uit producten die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie. Begin vorig jaar nam het concern Della AI over, een leverancier van AI-technologie voor juristen.  Een half jaar later volgde de overname van Invistics, dat software maakt waarmee ontvreemding van medicijnen in de medische sector kan worden opgespoord.

Vorig jaar begon het concern met het testen van tientallen nieuwe AI-toepassingen, onder meer in de gezondheidszorg en de juridische sector. "Voor veel van dit werk werken we samen met Microsoft, Google en andere technologieleveranciers," aldus Mckinstry.

Moederbedrijf Douwe Egberts maakt koffie duurder, winst daalt fors

JDE Peet's, het bedrijf achter merken als Douwe Egberts, Senseo en Pickwick, heeft vorig jaar meer verdiend met de verkoop van koffie en thee. Dat komt onder meer doordat het bedrijf opnieuw prijsverhogingen heeft doorgevoerd. Toch verkocht het bedrijf in de tweede helft van het jaar meer koffie en thee.

In bijvoorbeeld Europa maakte JDE Peet's zijn producten vorig jaar duurder. De prijzen stegen over het hele jaar met 6,4 procent vergeleken met het jaar daarvoor. In 2022 voerde het bedrijf ook al prijsstijgingen door van meer dan 14 procent.

De totale omzet van JDE Peet's bedroeg vorig jaar net geen 8,2 miljard euro. Dat is 0,5 procent meer dan een jaar eerder. Gecorrigeerd voor onder andere ongunstige wisselkoerseffecten zouden de opbrengsten met bijna 4 procent zijn gestegen.

De onderliggende winst van het koffie- en theeconcern daalde echter met 22 procent tot 734 miljoen euro in 2023. Dat kwam volgens JDE Peet's onder meer vanwege ongunstige waardeveranderingen van financiële valutaposities.

Ook moest het bedrijf 185 miljoen euro afboeken op zijn Russische activiteiten. Als reactie op de Russische inval in Oekraïne stopte het bedrijf de verkoop van zijn bekende merk Jacobs in Rusland.

Topman Fabien Simon vindt dat JDE Peet's het jaar "zeer sterk" heeft afgesloten. Zo zou het bedrijf marktaandeel hebben gewonnen bij de verkoop van oploskoffie, bonen, pads en cups.

Een aantal westerse bedrijven verliet de Russische markt na het begin van de oorlog in Oekraïne. JDE Peet's is nog wel actief in het land. Simon zei in een interview afgelopen augustus dat het bedrijf zich niet terug wil trekken uit Rusland. Hij vindt dat koffie en thee essentiële levensmiddelen zijn die ook Russen moeten kunnen blijven kopen, ondanks het conflict.

Ook bouwbedrijf BAM moet aan beurswaarde inleveren

Ook bouwconcern BAM zag z'n aandeel woensdag met 1,5 procent zakken, wat het bedrijf tot een van de verliezers op de beurs in Amsterdam maakte. Beleggers schrokken van het ongeluk met een brug in aanbouw in Lochem, waarbij BAM betrokken is.

Woensdag begon BAM met het in elkaar zetten van de brugdelen. Het ging mis toen tijdens het takelen een van de bogen van de brug losraakte. Twee mensen zijn om het leven gekomen en twee anderen raakten gewond. De oorzaak van het ongeluk en of dit verdere gevolgen heeft voor het bedrijf, is nog niet bekend.

De stemming onder beleggers in Amsterdam was hierdoor over de gehele linie licht negatief. De AEX-index op Beursplein 5 ging 0,2 procent lager de handel uit op 846,79 punten. De MidKap, de graadmeter voor de middelgrote fondsen aan het Damrak, bleef min of meer onveranderd op 886,46 punten.

Andere belangrijke beursgraadmeters in Europa noteerden kleine plussen. Zo wonnen de indexen in Parijs en Frankfurt tot 0,3 procent. De graadmeter in Londen ging wel lager de handel uit. Verder won de euro licht aan waarde met een koers van 1,0815 dollar, terwijl de olieprijzen op de oliemarkt tot 0,7 procent opliepen.

LEES OOK: Beursexpert Jeremy Grantham blijft stug volhouden: AI is een zeepbel die gaat barsten en de beurs omlaag zal trekken – 9 sterke uitspraken